Çalışma Verimliliğinizi Etkileyen Kahve Tüketimi

08.09.2022 18:12

Herkesin kahve tüketimi farklılık göstermektedir.Ancak istatistiklerden de anlaşılacağı üzere kahve içenlerin sayısı oldukça fazla. Durum böyleyken kahvenin iş ve ofis ortamlarında çok önemli bir yer tuttuğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Siz de yoğun bir iş gününde kahve molası vermek için can atıyorsanız ve kahveyi tercih ediyorsanız gelin çalışma verimliliğinizi etkileyen kahve tüketimi ile ilgili konuya daha yakından bakalım!

Yorgun gözlere veda edin

Kabul edelim, tamamen uyanmak, özellikle sabah erkenden işe başlayanlar için oldukça göz korkutucu bir iş olabilir. İşe gittiğinizde bile zihniniz arka planda hala uyuşuk olabilir. Kahvenin aktif maddesi olan kafein, uyanıklığı artıran özellikleriyle bilinir. Aslında günün başında veya iş sırasında bir fincan kahve içmek uykusuzluğun giderilmesine ve güne daha enerjik bir şekilde devam edilmesine yardımcı olabilir.

Kas koordinasyonunuzu artırarak daha enerjik bir gün geçirin

Kafein fazla tüketilmediği sürece vücuttaki kas koordinasyonunu arttırmada etkili bir maddedir. Bu nedenle sporculara sağlıkları elverdiği sürece günde bir fincan kahve içmeleri önerilir. Vücudunuzun kaslarının artan koordinasyonu sayesinde daha enerjik bir gün geçirebilir ve işinizden daha fazla verim alabilirsiniz.

Siz ve meslektaşlarınız arasındaki iletişimi geliştirin

Kahve molaları, özellikle yoğun iş günlerinde dinlenmek ve sosyalleşmek için harika bir fırsattır. İşinizle çok meşgulseniz, mola vermeyi unutun ve kendinizi yorgun hissediyorsanız, kahve kendinize mola vermeniz gerektiğini hatırlatmak için ideal bir zamandır. Ayrıca iş arkadaşlarınızla kahve molasında aralarındaki iletişimi güçlendirebilir ve iş stresinden kurtulabilirsiniz.

Daha kolay ağrı kesici

Yoğun bir iş hayatının ortasında ani bir baş, sırt, bel veya diş ağrısı gerçekten can sıkıcı olabilir. Elbette farklı hastalık belirtileri için bir uzmana danışmalı ve onun tavsiyeleri çerçevesinde hareket etmelisiniz. Ancak kafeinin ağrı eşiklerini yükseltmedeki rolünden, geçici baş ağrıları gibi iş ritminizi olumsuz etkileyebilecek problemlerden de bahsetmekte fayda var. Kahve çekirdeği genomunu sıralayan 2004 tarihli bir çalışmada, kahve çekirdeklerindeki bazı protein parçacıklarının yatıştırıcı ve analjezik özelliklere sahip olduğu bulundu. Bu nedenle ölçülü kahve içmenin birçok kişinin ağrı eşiğini iyileştirebileceği söylenebilir.

Daha Mutlu Hissetmek

Dilerseniz Harvard Üniversitesi'nde 2011 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına bir göz atalım.208.424 farklı katılımcının katıldığı bu çalışmada, kahve içenlerin, içmeyenlere göre daha düşük depresyon riskine sahip olduğu bulundu. Çünkü kahvenin içindeki etken madde olan kafein bir diğer özelliği de vücuttaki serotonin ve dopamin salgısını arttırmasıdır. Bu sayede doğru miktarda kahve içerek kendinizi daha iyi hissedebilir, daha mutlu olabilir ve çalışma verimliliğinizi etkileyen kahve tüketimi öğrenerek daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Yine, biz öyle demiyoruz, araştırmalar öyle söylüyor. İngiltere'de 2.000 kişiyle yapılan anket, kahve içenlerin en heyecan verici ve eğlenceli işlere sahip olduğunu ortaya koydu. Çünkü anket katılımcıları kahvehanelerin ekip çalışması için iyi olduğunu ve başkalarını başarılı bir şekilde harekete geçirdiklerini söyledi. Çünkü bu çalışmanın sonuçlarına göre de kahve içenler çay içenlerden daha fazla para kazanıyor. Sıkı çalışma, başarının temel bir özelliğidir.

Peki bizi kahve içmeye iten nedir?

Kahve, uzun süreli net algı ve odaklanma sağlayan özelliklere sahiptir. Bu fonksiyonlarının yanı sıra oldukça etkili bir hafıza güçlendirici içecektir. İş yerinde kahve tüketimine dikkat etmelisiniz. Çok fazla kahve içmenin hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Bir enerji patlaması sırasında vücudunuzun ihtiyaçlarını aşarsanız, en yüksek enerji durumunuz hızla geri düşer. Bu, iş yerinde "Çok fazla kahve içiyorum ve hala uykum var" demenize yol açabilir. Bu dengesizlikten sonra aşırı yorgunluk ve halsizlik sizi daha ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle kahve içmek konusunda temkinli olmakta ve abartmamakta fayda var. Sağlıklı ve üretken kalmak için kahve içmek çok önemlidir.Çalışma verimliliğini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Kahve Ne Kadar Tüketilmelidir?

Kahvenin sabahları aç karnına tüketildiğinde birçok yan etkisi vardır. Buna mide problemleri, sinirlilik, uykusuzluk ve mide rahatsızlığı dahildir. Medipol Üniversite Hastanesi'nde görevli bir diyetisyen, okuyuculardan gelen sorulara yanıt olarak kahveyle ilgili bir mektup yazdı. Mektup, üniversitenin beslenme ve diyetisyeni Arif Kaçan tarafından sağlandı.

Ne zaman kahve içmelisiniz? Çoğu kişinin takip ettiği önerilen bir zaman vardır. Günün belirli saatlerinde vücudumuz kortizol adı verilen bir hormon üretir. Vücudumuzun bizi uyandırmasına yardımcı olan mekanizmada rol oynar. 08:00 - 09:00, 12:00 - 13:00 ve 17:30 - 18:30 saatleri dışında kahve içildiğinde kortizol seviyeleri olması gerektiği zaman daha yüksektir.

Kahve dünyanın en popüler içeceklerinden biridir; insanlar her gün ne kadar tüketmeli? Günlük 300 ila 400 mg kafein güvenli kabul edilir; daha yüksek bir doz beklenmemelidir. Sıradan kahve - damlama, espresso, Fransız presi veya diğer - fincan başına yaklaşık 80 ila 200 mg kafein içerir. Bir kişi günde 4 fincan kahve içebilir.

Hangi Kahveleri İçmemelisiniz?

Hem şekerli hem de kafeinli yiyecek ve içecekleri yemek zararlıdır. Alkollü içecekler ve kafeinle zenginleştirilmiş içecekleri aynı anda içmek de kötüdür. Starbucks'tan şekerli veya kafeinli bir şey almak istediğinizde ilk adım bu bölümü okumaktır. Bu nitelikteki içeceklerin art arda alınması etkisini daha belirgin ve yoğun hale getirir. Bunu yapmak, sonucu, içeceğin tüketilmemesinden daha da kötü hale getirir.

Nasıl Kahve Almalıyız?

Kafein, birçok soruna kısa vadeli bir çözüm olarak hizmet edebilir. Uzun vadeli sorunlarla uğraşırken yara bandı olarak kullanmamaya dikkat edin. Kafein günün belirli saatlerinde uyuşukluk ile mücadelede etkili olabilir. Kafeinin enerji seviyelerinize karşı en etkili olduğu zaman sabah veya öğleden sonra 9:30 ile 11:30 arasıdır. Araştırmalara göre kahve uykunuzu olumsuz yönden etkileyeceğinden kaynaklı kahveyi öğleden sonra saat 2 de yada yatmadan 7 saat önce içmek uykunuzu etkileyebilir.

Kimler Kahve Tüketmelidir?

Kafein, farklı insanlar üzerinde farklı etkilere neden olur. Bazı insanlar düzgün çalışabilmek için çay veya kahvelerinde kafeine ihtiyaç duyarlar. Bu içecekleri içmek isteyenler bunu göz ardı etmemelidir. Çalışma verimliliğinizi etkileyen kahve birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Bazı araştırmalar, kahve içenlerin, kahve içmeyenlere göre bazı ciddi hastalıklara yakalanma riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu hastalıklar; tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, depresyon'dur. Aynı zamanda kahve uyarıcı etkisinden dolayı zihinsel işlevler üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bir çalışma, günde 3 fincan kahve içmenin Alzheimer hastalığı riskini %60 oranında azalttığını buldu. Kahve kafein içerdiğinden içtiğinizde enerjinizi yükseltir ve kanınızdaki adrenalin (adrenalin) seviyesini yükselterek atletik performansınızı artırır. Gerektiğinde küçük riskler almak için stratejik olarak gün boyunca kafein tüketmeye devam etmek mantıklıdır. Ortada olan dışa dönükler ve içe dönükler bu seçeneği tercih edebilir.

Kahvenin popülaritesi, hem zihin hem de beden üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır. Kahvenin bu kadar popüler olmasının bir diğer nedeni ise çalışma verimliliğinizi etkileyen faktörler arasında yer almasıdır.

 

Her adımda sizin için buradayız.
Rezervasyonunuzun ilk dakikasından eve güvenli bir şekilde varana kadar seyahat uzmanlarımız her zaman hizmetinizde.
pazarlama@vikingturizm.com.tr

0 212 334 26 00